17/08/2022 tarihli ve 5973 sayılı Cumhurbaşkanı kararıyla yürürlüğe konulan İhracat Destekleri Hakkında Karar kapsamında yer alan genelge maddelerine göre T.C. Ticaret Bakanlığı yurt dışı marka tescil giderlerine Destek Yönetim Sistemi (DYS) online portalı üzerinden destek alınabilmektedir..
Bazı durumlarda KOSGEB İŞLETME GELİŞTİRME DESTEK PROGRAMI UYGULAMA ESASLARI dökümanı vb. uygun desteklerle ilgili mevzuatlar kapsamında Kosgeb Bilgi Sistemi (KBS) üzerinden de sınırlı da olsa destek alınabilmektedir.
Türkiye’de tescilli bir veya birden fazla markası olan firmaların, bu markaların dünyanın herhangi bir ülkesindeki tescil ettirilme ve korunmasına ilişkin giderlerin bir kısmı T.C. Ticaret Bakanlığı tarafından yıllık 1.357.000 TL'ye kadar desteklenmektedir ve bu destek konusunda ilk destek alınan yurt dışı marka gider tarihinden itibaren ilgili kurumdan 4 yıl boyunca farklı yurt dışı marka giderlerinde destek alınabilmektedir.
Markayı yurt dışında tescil ettirmek üzere gerçekleştirilen her bir harcamanın KDV hariç toplam tutarının en az %50'si destek kapsamında geri alınmakta, yurt dışı marka hedef ülkelerden birinde başvurulduysa destek oranı %70 olmakta ve hem hedef ülkelerde hem de hedef sektörlerde yurt dışı marka başvurusu yapıldığında destek oranı %75 olmaktadır.
Yukarıdaki açıklamalara ek olarak T.C. Ticaret Bakanlığı Tanıtım Desteği vb. hibelerden yararlanabilmek ve Turquality gibi kapsamlı programlara dahil olabilmek için en azından bir ülke veya bölgeye Yurtdışı Marka Başvurusunun yapılması gereklidir.
Fikri ve Sınai Hak süreçlerinizde hibe destekleriyle giderlerinizi azaltmak ve sonraki yurtdışı marka yatırımlarınız için finansman oluşturmak adına RMARK olarak çözüm ortağımız Aurica Mühendislik ve Danışmanlık ile hibe konularında da sizlere destek olmaktayız.